Otwórz menu
facebook logo instagram (1)

PRZEPISY NA GRILLA – od dietetyka klinicznego!

przepisy na grilla

PRZEPISY NA GRILLA  – OD DIETETYKA – DIETETYCZNE PRZEPISY NA GRILLA – DLACZEGO WARTO JEŚĆ GRILLA. Sezon grillowy właśnie się rozpoczął! Co prawda pogoda na grilla nie zawsze temu sprzyja, ale przepisy, które dzisiaj przedstawię – bez problemu można przyrządzić w domu na grillu elektrycznym, w piekarniku z funkcją grill lub nawet na patelni grillowej. Przepisy są łatwe, przyjemne, mało czasochłonne i bardzo smaczne.

Dlaczego warto jeść grilla?

Grill należy do metod obróbki termicznej szczególnie popularnej teraz – w okresie wiosenno – letnim. Po pierwsze grill stanowi doskonałą okazję do wielu spotkań towarzyskich, których nieodłącznym elementem z reguły jest jedzenie, a po drugie nie jeden z Was przyzna mi rację, że jedzenie na dworze/ w ogrodzie smakuje zdecydowanie lepiej. Szczególnie jeśli towarzyszy temu ciepły, przyjemny dzień.

Zazwyczaj grill kojarzyć może się nam z tłustymi kiełbasami, kaszankami i mięsami, jednakże uwielbiam przekonywać i dawać świadectwo moim pacjentom, że grill wcale nie musi być tłusty, ciężkostrawny i także kosztowny.

Z punktu widzenia dietetycznego – Dlaczego warto jeść potrawy z grilla?

  • Możliwość przyrządzenia mięs w lżejszej, nowej odsłonie – na grilla znakomicie nadają się nie tylko mięsa tłuste (karkówka, boczek) lecz także mięsa chude jak indyk czy kurczak. Z dodatkiem świeżych aromatycznych ziół i przypraw można przygotować z nich naprawdę pyszny posiłek.
  • Możliwość przemycenia w formie chociażby szaszłyków większej ilości warzyw do posiłku – nawet dla totalnych niejadków warzyw. Szaszłyki także lubią aromatyczne przyprawy.
  • Spożywanie niezliczonej ilości sałatek i świeżych warzyw do tych cięższych potraw z grilla. Dodatek warzywny do nawet kiełbasy znacząco obniża indeks glikemiczny posiłku i szybciej zapewnia nam uczucie sytości.
  • Możliwość eksplorowania nowych smaków i potraw. Czasy na jedzenie tylko kiełbasek z grilla dawno się skończył. Możliwości wyboru potraw na grilla jest prawie tyle ile jesteśmy w stanie wymyślić. Z grilla wspaniale smakują potrawy jak m.in. szaszłyki, faszerowane pieczarki, roladki z mięs, roladki z warzyw, ziemniaki w ziołach i wiele wiele innych!

3 lżejszych, dietetyczne inspiracje na potrawy z grilla.

Poniżej chciałabym podzielić się z Państwem przepisami na 3 bardzo smaczne potrawy z grilla, które zaskoczą Was samych i Waszych gości!

Burger z grilla z guacamole

Składniki:

  • Awokado – 40 g
  • Bułka żytnia lub graham – 1 sztuka
  • Cebula – ½ sztuki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Papryczka chilii – ½ sztuki lub mniej
  • Pomidor – 170g -1 sztuka
  • Rukola – 1 garść – 20 g
  • Pieprz i sól – po szczypcie
  • Mięso mielone z indyka – 100 g

Sposób przygotowania:

Mięso mielone zmieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną cebulką, ostrą papryką i solą. Ulepić kotlety i usmażyć na grillu. Guacamole: rozgnieść widelcem awokado, dodać sól i pieprz (lub zblendować). Bułkę przeciąć. Ułożyć burgera w następującej kolejności: bułka, guacamole, kotlet, pomidor, rukola, cebula, bułka.

Nabić całość na długą wykałaczkę.

Rybne szaszłyki z grilla – przepis na 3 sztuki

Składniki:

  • Łosoś świeży – 300 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Oliwki czarne – 12 sztuk
  • Pieczarki – 12 sztuk
  • Pietruszka natka – 2 łyżeczki
  • Pomidorki koktajlowe – 12 sztuk
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Drobno posiekany czosnek wymieszaj z oliwą, dodaj posiekaną pietruszkę. Rybę pokrój w kostkę, następnie zalej czosnkową marynatą i odstaw na 30 minut. Po upływie czasu wyjmij kawałki łososia i posyp solą morską oraz pieprzem. Rozpocznij nadziewanie ryby na patyczki do szaszłyków, przekładając naprzemiennie oliwkami, pomidorkami kotajlowymi i pieczarkami. Posmaruj szaszłyki marynatą i rozpocznij grillowanie przez 10 minut obracając je od czasu do czasu. 

Ziemniaczki z grilla z dipem

Składniki:

  • Ziemniaki -2 – 3 sztuki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Serek homogenizowany naturalny – 50 g – 2 łyżki
  • Szczypta pieprzu białego
  • Sól morska – szczypta (możesz także użyć zwykłej soli kuchennej).

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pod koniec gotowania posól i odstaw. Nakłuj ziemniaki drewnianą wykałaczką, aby podczas pieczenia mogła z nich uchodzić para. Zawiń w folię aluminiową i upiecz na grillu. W tym czasie przygotuj dip – serek wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dopraw solą. Po upieczeniu ziemniaków rozwiń folię, przekrój ziemniaki na krzyż i naciśnij, aby się otworzyły.

Zachęcam Cię do eksperymentowania w kuchni – szczególnie teraz w okresie letnim kiedy mamy dostęp do tak dużej ilości świeżych, obfitych w witaminy warzyw i owoców. Z ich użyciem wymyślanie i testowanie nowych, smacznych przepisów praktycznie nigdy nie ma końca! Masz pytania skontaktuj się!

    Wypełnij formularz kontaktowy

    Ostatnio na blogu

    R6A 5332

    Nietolerancja laktozy i glutenu

    Nietolerancje pokarmowe chociaż zdarzają się coraz częściej niestety nie zawsze pozostają rozpoznane. Alergie i nietolerancje kojarzyć się mogą jedynie z dzieciństwem aczkolwiek prawdą jest, że są niesamowicie powszechne również u osób dorosłych. Pamiętajmy o tym, że nietolerancja pokarmowa może być przejściowa i jej objawy mogą być o różnym nasileniu. Na szczęście posiadamy szereg narzędzi, które […]

    Psychodietetyk bytom

    Dieta online – czy warto?

    Dieta online? W dobie coraz powszechniejszego dbania o sylwetkę coraz większą wagę przykuwa się do świadomego dbania o sposób odżywiania. Rosnące tempo dnia codziennego niejednokrotnie nie pozwala na odpowiednią ilość czasu na komponowanie zdrowego menu. Coraz częściej sięgamy po coraz bardziej szerokiego rynku produktów fitness zdaje sobie sprawę, że wybór odpowiednich posiłków przysparzać może wiele […]

    Opinie Klientów

    Masz pytania?

    Chcesz już dziś zrobić krok w kierunku nowego, lepszego życia? W końcu odzyskać energię, dobre samopoczucie i witalność?

    Napisz do mnie i pozwól mi zmienić Twoje życie!

    Gwarantuje Ci to swoim ponad 10 letnim doświadczeniem, pomocy ponad 2400 pacjentom, swoim nazwiskiem i marką.

    Zrób dziś dla siebie coś za co podziękujesz sobie  szybciej niż myślisz.

    Napisz i sprawdź jak mogę Ci pomóc. 

    facebook logo instagram (1)

      Wypełnij formularz kontaktowy

      Wróć do góry
      Zamknij menu
      facebook logo instagram (1)