PRZEPISY NA GRILLA – OD DIETETYKA – DIETETYCZNE PRZEPISY NA GRILLA – DLACZEGO WARTO JEŚĆ GRILLA. Sezon grillowy właśnie się rozpoczął! Co prawda pogoda na grilla nie zawsze temu sprzyja, ale przepisy, które dzisiaj przedstawię – bez problemu można przyrządzić w domu na grillu elektrycznym, w piekarniku z funkcją grill lub nawet na patelni grillowej. Przepisy są łatwe, przyjemne, mało czasochłonne i bardzo smaczne.
Dlaczego warto jeść grilla?
Grill należy do metod obróbki termicznej szczególnie popularnej teraz – w okresie wiosenno – letnim. Po pierwsze grill stanowi doskonałą okazję do wielu spotkań towarzyskich, których nieodłącznym elementem z reguły jest jedzenie, a po drugie nie jeden z Was przyzna mi rację, że jedzenie na dworze/ w ogrodzie smakuje zdecydowanie lepiej. Szczególnie jeśli towarzyszy temu ciepły, przyjemny dzień.
Zazwyczaj grill kojarzyć może się nam z tłustymi kiełbasami, kaszankami i mięsami, jednakże uwielbiam przekonywać i dawać świadectwo moim pacjentom, że grill wcale nie musi być tłusty, ciężkostrawny i także kosztowny.
Z punktu widzenia dietetycznego – Dlaczego warto jeść potrawy z grilla?
- Możliwość przyrządzenia mięs w lżejszej, nowej odsłonie – na grilla znakomicie nadają się nie tylko mięsa tłuste (karkówka, boczek) lecz także mięsa chude jak indyk czy kurczak. Z dodatkiem świeżych aromatycznych ziół i przypraw można przygotować z nich naprawdę pyszny posiłek.
- Możliwość przemycenia w formie chociażby szaszłyków większej ilości warzyw do posiłku – nawet dla totalnych niejadków warzyw. Szaszłyki także lubią aromatyczne przyprawy.
- Spożywanie niezliczonej ilości sałatek i świeżych warzyw do tych cięższych potraw z grilla. Dodatek warzywny do nawet kiełbasy znacząco obniża indeks glikemiczny posiłku i szybciej zapewnia nam uczucie sytości.
- Możliwość eksplorowania nowych smaków i potraw. Czasy na jedzenie tylko kiełbasek z grilla dawno się skończył. Możliwości wyboru potraw na grilla jest prawie tyle ile jesteśmy w stanie wymyślić. Z grilla wspaniale smakują potrawy jak m.in. szaszłyki, faszerowane pieczarki, roladki z mięs, roladki z warzyw, ziemniaki w ziołach i wiele wiele innych!
3 lżejszych, dietetyczne inspiracje na potrawy z grilla.
Poniżej chciałabym podzielić się z Państwem przepisami na 3 bardzo smaczne potrawy z grilla, które zaskoczą Was samych i Waszych gości!
Burger z grilla z guacamole
Składniki:
- Awokado – 40 g
- Bułka żytnia lub graham – 1 sztuka
- Cebula – ½ sztuki
- Czosnek – 1 ząbek
- Papryczka chilii – ½ sztuki lub mniej
- Pomidor – 170g -1 sztuka
- Rukola – 1 garść – 20 g
- Pieprz i sól – po szczypcie
- Mięso mielone z indyka – 100 g
Sposób przygotowania:
Mięso mielone zmieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną cebulką, ostrą papryką i solą. Ulepić kotlety i usmażyć na grillu. Guacamole: rozgnieść widelcem awokado, dodać sól i pieprz (lub zblendować). Bułkę przeciąć. Ułożyć burgera w następującej kolejności: bułka, guacamole, kotlet, pomidor, rukola, cebula, bułka.
Nabić całość na długą wykałaczkę.
Rybne szaszłyki z grilla – przepis na 3 sztuki
Składniki:
- Łosoś świeży – 300 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki
- Oliwki czarne – 12 sztuk
- Pieczarki – 12 sztuk
- Pietruszka natka – 2 łyżeczki
- Pomidorki koktajlowe – 12 sztuk
- Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Drobno posiekany czosnek wymieszaj z oliwą, dodaj posiekaną pietruszkę. Rybę pokrój w kostkę, następnie zalej czosnkową marynatą i odstaw na 30 minut. Po upływie czasu wyjmij kawałki łososia i posyp solą morską oraz pieprzem. Rozpocznij nadziewanie ryby na patyczki do szaszłyków, przekładając naprzemiennie oliwkami, pomidorkami kotajlowymi i pieczarkami. Posmaruj szaszłyki marynatą i rozpocznij grillowanie przez 10 minut obracając je od czasu do czasu.
Ziemniaczki z grilla z dipem
Składniki:
- Ziemniaki -2 – 3 sztuki
- Czosnek – 1 ząbek
- Serek homogenizowany naturalny – 50 g – 2 łyżki
- Szczypta pieprzu białego
- Sól morska – szczypta (możesz także użyć zwykłej soli kuchennej).
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pod koniec gotowania posól i odstaw. Nakłuj ziemniaki drewnianą wykałaczką, aby podczas pieczenia mogła z nich uchodzić para. Zawiń w folię aluminiową i upiecz na grillu. W tym czasie przygotuj dip – serek wymieszaj z posiekanymi ziołami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dopraw solą. Po upieczeniu ziemniaków rozwiń folię, przekrój ziemniaki na krzyż i naciśnij, aby się otworzyły.
Zachęcam Cię do eksperymentowania w kuchni – szczególnie teraz w okresie letnim kiedy mamy dostęp do tak dużej ilości świeżych, obfitych w witaminy warzyw i owoców. Z ich użyciem wymyślanie i testowanie nowych, smacznych przepisów praktycznie nigdy nie ma końca! Masz pytania skontaktuj się!