Otwórz menu
facebook logo instagram (1)

Dieta przy zaparciach! Co jeść? I w jakich ilościach?

dieta przy zaparciach

Dieta przy zaparciach – Zaparcia należą do bardzo częstych dolegliwości, dotykają zarówno osób dorosłych na każdym etapie życia jak i dzieci. Zagłębiając się w tą tematykę warto odpowiedzieć sobie na pytanie – co to są zaparcia? Zaparcia to nic innego jak zaburzenie motoryki przewodu pokarmowego, w tym wypadku jelit – oddawanie stolca rzadziej niż raz dziennie, często towarzyszy także temu zmiana jego konsystencji, zapachu, wyglądu. U niektórych osób za prawidłowe uznaje się także oddawanie stolca 3 x w tygodniu jednakże w takim wypadku stolec musi być o prawidłowym wyglądzie i cechach.

Jak powstają zaparcia?

Zaparcia powstają na skutek dłuższego zalegania treści pokarmowej w jelitach lub/i dłuższe zaleganie stolca w dalszej części jelita grubego. Z powodu dłuższego zalegania treści jelitowej w jelicie grubym, staje się ona bardziej zagęszczona (na skutek zagęszczania wody) a stolec bardziej twardy i zbity. Oddawanie stolca jest rzadsze i utrudnione i mogą towarzyszyć temu dolegliwości bólowe.

Jakie są objawy zaparć?

Objawy w przypadku występowania na zaparcia mogą być różne, gdyż jelita każdego człowieka pracują zupełnie inaczej. Istnieje jednakże kilka charakterystycznych objawów, które mogą towarzyszyć problemom z wypróżnianiem i nalezą do nich:

  1. chorzenianeurologiczne (stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, guz rdzenia kręgowego czy choroby naczyniowe mózgu i neuropatia cukrzycowa).
  2. wydłużenie jelita grubego z zaburzeniami w unerwieniu,
  3. rozszerzenie jelita grubegospowodowanegobrakiem w nim zwojów nerwowych,
  4. przyczyny sytuacyjne (np. długotrwałe podróże, brak możliwości wypróżnienia, długotrwałe wylegiwanie się w łóżku),
  5. zwężenie światła jelita przez guz rozrastający się wewnątrz jelita lub uciskający jelito z zewnątrz,
  6. zaburzenia czynnościowe (np. zaparcie nawykowe lub kurcz zwieraczy),
  7. cukrzyca,
  8. niedoczynność tarczycy,
  9. endometrioza,
  10. nowotwór jajnika/macicy,
  11. przepuklina,
  12. hemoroidy.

Pamiętajmy także o tym, że stosowanie niektórych leków może także skutkować pojawianiem się zaparć.

Jak rozpoznać zaparcia? Jakie objawy daje zaparcie?

Do najczęstszych objawów, które towarzyszą zaparciom należą:

  1. wydalanie twardego kału, któremu towarzyszy ból,
  2. mdłości,
  3. wzdęcia,
  4. brak apetytu,
  5. zawroty głowy,
  6. odbijanie,
  7. uczucie pełności (spowodowane gazami nagromadzonymi w jelicie, które nie mogą wydostać się na zewnątrz, gdyż w jelicie zalega stolec),
  8. stolec z niewielkim śluzem (z powodu podrażnienia błony śluzowej jelita),
  9. uczucie rozpierania w nad- i śródbrzuszu,
  10. gorączkę jako objaw towarzyszący,
  11. utratę masy ciała,
  12. krew w kale,
  13. anemię,
  14. nocne bóle brzucha.

Pamiętajmy gdy niepokoją nas jakiekolwiek objawy naszego organizmu niezwłocznie skonsultujmy się z lekarzem pierwszego kontaktu, który po zebraniu wywiadu żywieniowego będzie mógł pokierować nas do innych specjalistów np. lekarza gastrologa, gastroenterologa czy chirurga.

Jak wygląda dieta w zaparciach?

Przestrzeganie diety przy zaparciach należy do kluczowych kroków, które należy podjąć bowiem dobrze dobrana dieta łagodzi objawy chorobowe, zmniejsza ból i dyskomfort, ale także wspiera rozwój niezbędnej, prawidłowej mikrobioty jelit. Co więc jeść gdy zmagamy się z zaparciami?

Dieta na zaparcia, czyli dieta bogatoresztkowa (bogatobłonnikowa), stanowi podstawową metodę leczenia zaburzeń defekacji na tle czynnościowym. Takie postępowanie (w charakterze terapii wspomagającej) stosuje się również w przypadku zaparć związanych ze zwolnionym pasażem jelitowym.

Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi, w przypadku przewlekłych zaparć zaleca się systematyczne zwiększanie spożycia błonnika (włókna pokarmowego): do 20–30 g dziennie. Najlepiej porcję błonnika dodawać do każdego posiłku, np. w postaci otrąb pszennych, musli, owoców (jabłek, bananów, pomarańczy). O czym jeszcze należy pamiętać? O tym by wszystkie posiłki spożywać bez stresu, w spokoju, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Nie należy także zapominać o jedzeniu śniadania. U wielu pacjentów bardzo dobrze sprawdza się także regularna, umiarkowana aktywność fizyczna, która znacznie poprawia pracę jelit.

Dieta w zaparciach – co jeść a czego unikać?

Gdy cierpimy na zaparcia – czy to nawykowe czy czynnościowe warto być pod stałą opieką lekarza i dietetyka, ponieważ wybrani specjaliści na bieżąco potrafią dobrać odpowiednią dietę do obecnego stanu jelit. Doskonałym rozwiązaniem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego i dokładnie notowanie produktów i pokarmów, które nam służą, i tych, które niekoniecznie. Dobra obserwacja swojego ciała to klucz do doboru diety, która jak najlepiej będzie wpływała na pracę układu pokarmowego. Istnieje jednak szereg produktów, których należy unikać zmagając się z zaparciami i są to :

  • Jasne pieczywo,
  • Pieczywo  cukiernicze,
  • Tłuszcze zwierzęce,
  • Wysoko przetworzone produkty,
  • Produkty ciężkostrawne i wzdymające jak groch, fasola, soczewica i inne.

I wiele innych.

Natomiast gdy zależy nam na unormowaniu pracy jelit, zwiększeniu korzystnych bakterii probiotycznych, zmniejszeniu dolegliwości związanych z zaparciami warto by w naszej diecie znalazły się :

  • Mleko,
  • Mleczne napoje fermentowane – bogate w bakterie probiotyczne.
  • Warzywa kiszone.
  • Produkty zbożowe z pełnego przemiału – ciemne kasze, ryże, makarony.
  • Ciemne, pełnoziarniste pieczywo.
  • Owoce oraz warzywa.
  • Otręby i płatki owsiane.

I wiele, wiele innych.

Pamiętajmy również o tym, że w przypadku zaparć niebagatelne znaczenie ma także odpowiednie nawodnienie organizmu. Sięgajmy po wodę niegazowaną i spożywajmy ją w ilości co najmniej 2,5 litra na dobę.

Zapraszam Was na szczegółową konsultacje – a dla osób, które cierpią na brak czasu, zapraszam do zakupu gotowych diet w moim sklepie online!

Macie pytania? Zapraszam do kontaktu!

    Wypełnij formularz kontaktowy

    Ostatnio na blogu

    R6A 5332

    Nietolerancja laktozy i glutenu

    Nietolerancje pokarmowe chociaż zdarzają się coraz częściej niestety nie zawsze pozostają rozpoznane. Alergie i nietolerancje kojarzyć się mogą jedynie z dzieciństwem aczkolwiek prawdą jest, że są niesamowicie powszechne również u osób dorosłych. Pamiętajmy o tym, że nietolerancja pokarmowa może być przejściowa i jej objawy mogą być o różnym nasileniu. Na szczęście posiadamy szereg narzędzi, które […]

    Psychodietetyk bytom

    Dieta online – czy warto?

    Dieta online? W dobie coraz powszechniejszego dbania o sylwetkę coraz większą wagę przykuwa się do świadomego dbania o sposób odżywiania. Rosnące tempo dnia codziennego niejednokrotnie nie pozwala na odpowiednią ilość czasu na komponowanie zdrowego menu. Coraz częściej sięgamy po coraz bardziej szerokiego rynku produktów fitness zdaje sobie sprawę, że wybór odpowiednich posiłków przysparzać może wiele […]

    Opinie Klientów

    Masz pytania?

    Chcesz już dziś zrobić krok w kierunku nowego, lepszego życia? W końcu odzyskać energię, dobre samopoczucie i witalność?

    Napisz do mnie i pozwól mi zmienić Twoje życie!

    Gwarantuje Ci to swoim ponad 10 letnim doświadczeniem, pomocy ponad 2400 pacjentom, swoim nazwiskiem i marką.

    Zrób dziś dla siebie coś za co podziękujesz sobie  szybciej niż myślisz.

    Napisz i sprawdź jak mogę Ci pomóc. 

    facebook logo instagram (1)

      Wypełnij formularz kontaktowy

      Wróć do góry
      Zamknij menu
      facebook logo instagram (1)