Dieta bogatoresztkowa jest modyfikacją diety podstawowej, z tą różnicą, że w diecie bogatoresztkowej zwiększeniu ulega spożycie błonnika pokarmowego. W diecie podstawowej przeciętnego człowieka dzienne spożycie błonnika szacuje się w granicach 30-40 gram na dobę – natomiast w diecie bogatoresztkowej błonnik występuje w ilości nawet 50- 70 gram / dobę.
Dieta bogatoresztkowa zalecana jest m.in. w zaparciach lecz także jako profilaktycznie w przypadku nowotworu jelita grubego. Swoje zastosowanie znajduje także wspomagająco w leczeniu miażdżycy, otyłości oraz cukrzycy.
Jak wygląda dieta bogatoresztkowa?
Tak jak wcześniej zostało wspomniane dieta bogatoresztkowa zawiera większe ilości nie trawionych w przewodzie pokarmowym polisacharydów roślinnych (błonnika pokarmowego, lignin, pektyn, gum oraz hemiceluloz). Podstawą komponowania codziennego jadłospisu są produkty bogate w błonnik.
Należą do nich m.im :
- Kasze – szczególnie te grube.
- Pełnoziarniste gatunki makaronów.
- Brązowy ryż.
- Płatki owsiane.
- Suszone owoce – zwłaszcza śliwki, które znalazły dobre zastosowanie w przypadku występowania zaparć.
- Siemie lniane.
- Owoce oraz warzywa.
I wiele, wiele innych.
Komponując i przygotowując swoje posiłki należy pamiętać o tym, że gdy zależy nam na spożywaniu większej ilości błonnika – nie należy rozgotowywać produktów zbożowych, a owoce czy warzywa spożywać ze skórą.
W diecie bogatoresztowej należy ograniczać także spożywanie produktów wysokotłuszczowych, które zbytnio obciążają układ pokarmowy. Zrezygnować należy także ze słodyczy, słonych przekąsek i produktów wysoko przetworzonych, które skutkować mogą powstawaniu m.in. nadwagi i otyłości. Gdy dodatkowo chcemy wspierać nasze procesy trawienne możemy urozmaicań nasze codzienne menu w herbaty ziołowe.
Co jest ważne w diecie bogatoresztkowej?
To by spożycie błonnika zwiększane było stopniowo. Należy zacząć od zalecanej jego podaży by krok po kroku skończyć na wartościach referencyjnych. W przeciwnym razie zaparcia mogą jeszcze nasilić się lub wystąpić mogą bóle brzucha.
Podczas stosowania diety bogatoresztkowej należy także pamiętać o odpowiedniej podaży wody, nawodnieniu organizmu, ponieważ błonnik pokarmowy ma zdolności wiązania wody.
Odpowiednia podaż płynów pomaga także w pełni wykorzystać potencjał zdrowotny błonnika pokarmowego.
Dieta bogatoresztkowa – kiedy jest stosowana?
Dieta bogatoresztkowa znajduje zastosowanie w takich dolegliwościach jak :
- Zaparcia,
- Zaburzenia pracy jelit,
- Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego.
Stosuje się ją także w profilaktyce raka jelita grubego, miażdżycy, cukrzycy czy kamicy żółciowej.
Dieta bogatoresztkowa – co jeść a czego unikać?
Do produktów przeciwskazanych należą:
- Słodycze i słone przekąski.
- Jasne pieczywo oraz pieczywo cukiernicze.
- Alkohol.
- Białe gatunki ryżu, kasz i makaronów.
- Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego np. smalec.
- Tłuste gatunki mięs.
- Produkty smażone.
- Tłusty nabiał.
- Kawa oraz mocna herbata.
- Pyzy, kluski, naleśniki i inne produkty z jasnej, pszennej mąki.
Produkty, które za to są jak najbardziej wskazane w diecie bogatoreszkowej to:
- Warzywa i owoce – szczególnie te w postaci surowej.
- Ciemne gatunki kasz, ryżu i makaronu.
- Ciemne pieczywo – np. te żytnie na zakwasie.
- Płatki owsiane.
- Otręby.
- Nasiona i pestki.
- Mąka pełnoziarnista.
- Chude gatunki mięs i wędlin.
- Chudy nabiał.
I inne.
Czy dieta bogatoresztkowa jest dla każdego?
Tak jak wcześniej zostało wspomniane dieta bogatoresztkowa jest odmianą diety podstawowej, jednakże należy ona już do kategorii diet leczniczych stosowanych w konkretnych dolegliwościach. Nie jest ona wskazana u osób cierpiących na stany zapalne przewodu pokarmowego, stany zapalne trzustki, osoby, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz osoby zmagające się z chorobami jelit. Bezpieczeństwo lub ewentualną konieczność stosowania tej diety warto porozumieć z lekarzem oraz dietetykiem.
Dieta bogatoresztkowa – przykładowy jadłospis – 5 posiłków.
Jadłospis bogatoresztkowy może być bardzo urozmaicony i smaczny ze względu na to, że wachlarz produktów, które można w nim stosować jest naprawdę duży. Pamiętajmy jednak o tym, że dieta – szczególnie ta lecznicza jest kwestią indywidualną i najlepiej by została dobrana ona pod konkretną osobę.
ŚNIADANIE: Owsianka z owocami i orzechami
Składniki:
- Płatki owsiane – 50 g
- Mleko 2 % tłuszczu – 250 ml
- Jabłko – ok 1 sztuka 180g.
- Miód – 1 łyżka – 25 g
- Truskawki -100 g
- Orzechy włoskie – 20g
Sposób przygotowania : Płatki owsiane ugotuj na mleku 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po delikatnym wystudzeniu dodaj pokrojone owoce, miód oraz posiekane orzechy. Całość wymieszaj.
II ŚNIADANIE: Koktajl wysokobłonnikowy z gruszką
Składniki:
- Otręby owsiane – 1 łyżka 7g
- Mleko 2 % tłuszczu – 250 ml
- Gruszka – około 1 sztuka – 180g
Sposób przygotowania : Składniki zmiksuj na gładki koktajl. Mleko możesz zamienić na mleczny napój fermentowany np. kefir, maślankę.
Obiad: Polędwica z dorsza z pieca w rozmarynie z gotowaną fasolką oraz kaszą
Składniki:
- Dorsz polędwica – 200g
- Rozmaryn suszony – łyżeczka
- Sól, pieprz – po szczypcie.
- Sok z cytryny – łyżka.
- Kasza gryczana 50 g – pół woreczka.
- Fasolka szparagowa mrożona – 200 g.
Sposób przygotowania : Filet z dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie oprósz solą i pieprzem, skrop z sokiem cytryny i obsyp rozmarynem. Włóż do rękawa do pieczenia i piecz 20 minut temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Fasolkę ugotuj na wodzie. Podawaj z ugotowaną kaszą i rybą.
Podwieczorek: Jogurt z owocami i nasionami
Składniki:
- Nasiona chia – 1 łyżka -10 g
- Morele suszone – 20g
- Jabłko – ok 1 sztuka 180g.
- Jogurt naturalny 2 % tłuszczu – 150 g – opakowanie.
- Truskawki -100 g
- Wiórki kokosowa – 1 łyżka – 6g.
Sposób przygotowania : Jogurt wymieszaj z pokrojonymi owocami oraz wiórkami kokosa i nasionami chia.
ŚNIADANIE: Kanapki razowe z polędwicą z indyka i warzywami
Składniki:
- Chleb żytni – 3 kromki – 105 g.
- Masło – 15 g.
- Polędwica z indyka -6 plastrów– ok. 72g
- Pomidor – ok. 1 sztuka 170g
- Sałata zielona- liście – 3 sztuki
- Papryka – 60g
Sposób przygotowania : Pieczywo posmaruj masłem. Ułóż liście sałaty, wędlinę oraz pokrojone warzywa.
Potrzebujesz idealnie zbilansowanej diety bogatoresztkowej, która będzie wspierać pracę Twoich jelit? Zmagasz się z zaparciami i chciałbyś pomóc sobie dietą? Zrobić to w sposób bezpieczny i skuteczny? Zapraszam do kontaktu. Współpracuje z wieloma pacjentami korzystającymi z diety bogatoresztkowej, którzy z wielkim powodzeniem obserwują zmniejszenie swoich dolegliwości.