Przewlekłe, autoimmunoogiczne zapalenie tarczycy, które prowadzi do powolnego rozwoju niedoczynności tarczycy. Choroba występować może w postaci choroby zanikowej z prawidłową wielkością tarczycy lub z występowaniem wola. Podczas obydwu postaci tej choroby występować może jawna lub utajona postać niedoczynności tarczycy. W chorobie Hashimoto nie występują typowe objawy kliniczne lecz występować mogą takie symptomy jak depresja, obniżony nastrój, podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz cholesterolu całkowitego, nacieki na tarczycy.
Istnieje szereg czynników żywieniowych, które mogą wpływać na rozwój choroby Hashimoto. Sposób żywienia osób cierpiących na chorobę Hashimoto nie odbiega zdecydowanie od żywienia osób zdrowych jednakże warto zwrócić uwagę na kilka czynników, które mogą wpływać na optymalną prace tarczycy.
Należą do nich m.in.
- Jod
Jeden z najważniejszych mikroelementów, który warunkuje prawidłową syntezę trójjodotyroniny i tyroksyny oraz działanie całego gruczołu tarczycowego.
- Selen
Tarczyca jest organem, który zawiera największą ilość selenu w przeliczeniu na 1 g tkanki. Selen wykazuje szerokie działanie plejotropowe tj. działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz działanie stymylujące tarczycę do produkcji tyroksyny i trójjodotyroniny.
- Witamina D
Suplementacja witaminą D pełni ważną rolę w zapobieganiu chorobom autoimminizacyjnym oraz wspomaga leczenie tych chorób, poprawia metabolizm glukozy oraz wpływa na właściwe funkcjonowanie mięśni i tkanki tłuszczowej, która jest największym narządem endokrynnym.
- Żelazo
Właściwa podaż żelaza wraz z dietą lub suplementacją wpływa na właściwe na metabolizm oraz prace tarczycy. Peroksydaza tarczycowa, która indukuje produkcję hormonów tarczycowych należy do enzymów hemowych czyli tych, które zawierają w swoim składzie żelazo.
- Cynk
Cynk posiada szerokie działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, bierze udział w przemianie białek, tłuszczy oraz węglowodanów. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest składnikiem białek receptorowych hormonów tarczycowych – trójjodotyroniny a jego zbyt małe stężenie utrudnia prawidłowe wiązanie właśnie tego hormonu i powoduje zwiększenie we krwi poziomu przeciwciał ANTY- TPO i A-TG i zmniejszenie stężenia T3 oraz T4.
- Związki goitrogenne
Jednym z kluczowych działań u osób cierpiących na chorobę Hashimoto jest ograniczenie substancji wolotwórczych – goitrogenów tj. izoflawonoidów sojowych oraz tioglikozydów, które występują naturalnie w wielu produktów spożywczych. Działanie tych substancji jest jeszcze silniejsze w przypadku zbyt małego spożycia jodu, dlatego też warto zadbać o odpowiednią podaż tego pierwiastka wraz z dietą.Począwszy od chęci zmiany swoich dotychczasowych nawyków po wszelkie choroby, które z żywnością się wiążą. Należą do nich choroby tarczycy, choroby układu krążenia, cukrzyca, insulino oporność, choroby układu pokarmowego a także alergie i nietolerancje. Warto pamiętać, że dieta bytom ma nie tylko oszczędzić nam chory organ, wspomóc organizm w walce z chorobą lecz także zapewnić podaż wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.Począwszy od chęci zmiany swoich dotychczasowych nawyków po wszelkie choroby, które z żywnością się wiążą. Należą do nich choroby tarczycy, choroby układu krążenia, cukrzyca, insulino oporność, choroby układu pokarmowego a także alergie i nietolerancje. Warto pamiętać, że dieta bytom ma nie tylko oszczędzić nam chory organ, wspomóc organizm w walce z chorobą lecz także zapewnić podaż wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.Prowadzę wiele pacjentów z chorobą Hashimoto . Jeżeli poszukujesz specjalisty, który pomoże Ci poprawić swój komfort życia – zapraszam do kontaktu.
Mój gabinet znajduje się w Bytomiu, ale dojeżdżam także do pacjenta w Chorzowie, Katowicach oraz na terenie województwa śląskiego.