Otwórz menu
facebook logo instagram (1)

Dieta łatwostrawna – dla kogo?

dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna / lekkostrawna – czasem nazywana lekkostrawną jest tak jak inne diety lecznicze modyfikacją diety podstawowej. Dieta podstawowa sama w sobie jest wskazana dla osób zdrowych, które nie wymagają specjalistycznej diety różnej zależnej od jednostki chorobowej z jaką mamy do czynienia.

Dieta łatwostrawna by była skuteczna i odciążała organizm – bo takie jest jej główne zadanie musi być prowadzona w sposób prawidłowy. Jak to zrobić? Dla kogo jest wskazana?

Dieta łatwostrawna – dla kogo

Tak jak wcześniej zostało wspomniane dieta łatwostrawna jest modyfikacją diety podstawowej. Czyli musi dostarczać ona takiej samej ilości kalorii oraz składników pokarmowych tak jak dieta osób zdrowych. Różnica polega na doborze odpowiednich technik kulinarnych oraz produktów spożywczych. Stosując dietę łatwostrawną musimy sięgać po produkty, które jak najmniej obciążają nasz układ pokarmowy oraz wybierać dedykowane tej diecie metody obróbki termicznej żywności.

Dieta łatwostrawna jest stosowana w takich sytuacjach i chorobach takich jak :

  • Po zabiegach operacyjnych – szczególnie w obrębie układu pokarmowego.
  • W żywieniu osób w wieku podeszłym.
  • W chorobach układu pokarmowego np. choroba Leśniewskiego – Crohna, nieżytach żołądka oraz jelit, zapaleniu błony śluzowej jelit.
  • W chorobach jamy ustnej.
  • W chorobach nowotworowych przewodu pokarmowego.
  • W infekcjach przebiegających z gorączka.

Dieta ta pozwala na oszczędzenie przewodu pokarmowego, ułatwia trawienie i wchłanianie składników pokarmowych. Wartość energetyczną diety i poszczególnych elementów ocenia się na podstawie indywidualnego zapotrzebowania i chorób jakie współtowarzyszą. Pod uwagę również brany jest wyjątkowy stan fizjologiczny jak np. ciąża czy karmienie piersią. W ocenie stanu odżywienia chorego i dobraniu diety do jego aktualnego stanu zdrowia pomóc może wykfalifikowany dietetyk.

Błonnik – ograniczać czy nie?

Błonnik pokarmowy to roślinne włókno pokarmowe, które nie zostaje strawione w układzie pokarmowym. Jego działanie jest różne w zależności od frakcji z jaką mamy do czynienia ( błonnik rozpuszczalny / błonnik nierozpuszczalny). W diecie łatwostrawnej ulega ograniczeniu do 25 g / dobę, szczególnie zalecany tutaj jest błonnik frakcji rozpuszczalnej, który w tejże diecie wywiera korzystniejsze działanie.

Stosując dietę łatwostrawną błonnika musimy szukać w produktach takich jak :

  • Młode, świeże warzywa – najlepiej obrane, pozbawione pestek, gotowane lub przetarte.
  • Pszenne pieczywo – chleb oraz bułki.
  • Pieczywo graham.
  • Produkty zbożowe pszenne.
  • Drobne makarony.

Dobrym sposobem ograniczenia błonnika jest przecieranie, gotowanie, miksowanie warzyw oraz owoców. Potrawy można uczynić także bardziej strawnymi dzięki dodatkowi ubitej piany z białek czy rozmoczonej pszennej bułki w mleku czy wodzie.

Wiele pacjentów z powodu obaw jakie błonnik pokarmowy może wywołać niemalże całkowicie z niego rezygnuje lecz absolutnie nie jest to wskazane. Błonnik pokarmowy bowiem wspiera rozwój korzystnej mikroflory jelitowej a także pomaga w usuwaniu toksycznych substancji z organizmu.

Dieta łatwostrawna  – główne zalecenia

Ścisłe zalecenia dietetyczne zależą od stanu zdrowia pacjenta. Warto dokładnie obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu danego produktu spożywczego, ponieważ pozwala to na jak najlepsze dopasowanie indywidualnej diety.

Do ogólnych zaleceń dla diety łatwostrawnej należą :

  • Spożywanie 4 -5 posiłków dziennie – najlepiej w regularnych ostępach czasu.
  • Posiłki powinny być niewielkie objętościowo – by jak najmniej obciążać żołądek i układ pokarmowy.
  • Unikajmy posiłków zbyt gorących.
  • Posiłki powinny być świeżo przygotowane, podane w sposób estetyczny i zachęcający do zjedzenia.
  • Eliminacji podlegają :  słodycze, słone przekąski, produkty garmażeryjne i wysoko przetworzone. Zrezygnować także trzeba z napojów gazowanych i alkoholów.
  • Unikać pikantnych przypraw jak  np. papryka chilii, pieprz, papryka.
  • Dozwolonymi przyprawami w diecie łatwostrawnej są np. kwasek cytrynowy, majeranek, natka pietruszki, melisa.
  • Produkty zbożowe wybieramy te pszenne, łagodne dla układu pokarmowego. W codziennym menu mogą znaleźć się takie produkty jak chleb i bułki pszenne, czerstwe pieczywo, drobne gatunki kasz np. manna, ryż biały.
  • Unikamy produktów zbożowych z pełnego przemiału.
  • Unikamy produktów, które wzmagają wydzielanie żołądkowe.
  • Rezygnujemy z mocnej kawy oraz herbaty.
  • Wykorzystujemy produkty spożywcze dozwolone w diecie łatwostrawnej.
  • Dozwolone metody obróbki termicznej to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w pergaminie.

Dieta łatwostrawna – przykładowe menu

Śniadanie : Twaróg chudy z jogurtem i   pomidorem bez skórki + bułka paryska

II śniadanie : Koktajl brzoskwiniowy na mleku 1,5 % tłuszczu

Obiad : Zupa krem z białych warzyw. Polędwica z dorsza na parze z gotowaną marchewką + ziemniaki puree

Podwieczorek : Kaszka manna na mleku z bananem

Kolacja : Kanapki z pieczywa pszennego z polędwicą z indyka, masłem i ogórkiem

Jak długo stosować dietę łatwostrawną?

Czas stosowania diety zależny jest od stanu chorego i celu w jakim została wprowadzona. Zazwyczaj w miarę ustępowania dolegliwości stopniowo wprowadza się inne produkty, ale następuje to powoli oraz z dokładną obserwacją swojego organizmu. Warto by podczas stosowania diety pacjent był w stałym kontakcie ze swoim lekarzem i dietetykiem, ponieważ są oni w stanie na bieżąco oceniać stan odżywienia. Dzięki temu ryzyko występowania niedoborów żywieniowych jest mniejsze. Szybciej i sprawniej przebiega również proces rekonwalescencji. 

Ostatnio na blogu

R6A 5332

Nietolerancja laktozy i glutenu

Nietolerancje pokarmowe chociaż zdarzają się coraz częściej niestety nie zawsze pozostają rozpoznane. Alergie i nietolerancje kojarzyć się mogą jedynie z dzieciństwem aczkolwiek prawdą jest, że są niesamowicie powszechne również u osób dorosłych. Pamiętajmy o tym, że nietolerancja pokarmowa może być przejściowa i jej objawy mogą być o różnym nasileniu. Na szczęście posiadamy szereg narzędzi, które […]

Psychodietetyk bytom

Dieta online – czy warto?

Dieta online? W dobie coraz powszechniejszego dbania o sylwetkę coraz większą wagę przykuwa się do świadomego dbania o sposób odżywiania. Rosnące tempo dnia codziennego niejednokrotnie nie pozwala na odpowiednią ilość czasu na komponowanie zdrowego menu. Coraz częściej sięgamy po coraz bardziej szerokiego rynku produktów fitness zdaje sobie sprawę, że wybór odpowiednich posiłków przysparzać może wiele […]

Opinie Klientów

Masz pytania?

Chcesz już dziś zrobić krok w kierunku nowego, lepszego życia? W końcu odzyskać energię, dobre samopoczucie i witalność?

Napisz do mnie i pozwól mi zmienić Twoje życie!

Gwarantuje Ci to swoim ponad 10 letnim doświadczeniem, pomocy ponad 2400 pacjentom, swoim nazwiskiem i marką.

Zrób dziś dla siebie coś za co podziękujesz sobie  szybciej niż myślisz.

Napisz i sprawdź jak mogę Ci pomóc. 

facebook logo instagram (1)

    Wypełnij formularz kontaktowy

    Wróć do góry
    Zamknij menu
    facebook logo instagram (1)