Dieta w COVID – Tak jak wszyscy podejrzewali pandemia koronawirusa nadal trwa i nie odpuszcza. Każdy z nas zna już co najmniej kilka osób, które zachorowały. Nawet ja w swoim gabinecie mam okazję odbierać zapytania – czy istnieje jakaś dieta podczas koronawirusa? Czy może dietą możemy zwiększyć swoją odporność?
DIETA W KORONAWIRUSIE – DLACZEGO TO TAKIE WAŻNE?
Podczas zarażenia się koronawirusem jednym z najbardziej niemiłych objawów jest utrata smaku i węchu i co za tym idzie utrata apetytu. Nie mamy ochoty spożywać żadnych posiłków – jeśli wszystkie smakują tak samo. Objawy te w przeciwieństwie do innych np. bólu głowy, osłabienia – mogą utrzymać się dłużej – nawet 8 -10 dni co wiąże się z ryzkiem przyjęcia znacznie mniejszej liczby kalorii w porównaniu do naszego zapotrzebowania. Musimy pamiętać o tym, że dla właściwie przebiegającego procesu rekonwalescencji i powrotu do zdrowia ważny jest odpowiedni stan odżywienia. Tylko odżywiony organizm będzie miał siłę do walki z chorobą.
JAK JEŚĆ PODCZAS KORONAWIRUSA?
Ze względu na to, że objawy utraty smaku i węchu występują dość szybko – równie szybko należy wprowadzić modyfikację swojej diety. Niemożność odczuwania przyjemności ze spożywania posiłków wiąże się u pacjentów często z całkowitą niechęcia do jedzenia. Jednakże zmniejszone łaknienie grozi wystąpieniem niedożywienia kalorycznego, witaminowego, na poszczególne składniki pokarmowe i minerały. W przypadku zachorowania na covid – 19 warto spożywac posiłki mniejsze objętościowo a w częstszym odstępie czasu – nawet 6- 8 dziennie.
Nie możemy zapominać też o śniadaniu! Tak jak w normalnej diecie, śniadanie i tutaj to najważniejszy posiłek dnia. Musimy zadbać o to by było odpowiednio zbilansowane – zawierało m.in. źródło pełnowartościowego białka, które przyśpiesza procesy zdrowienia i znakomicie wspiera nasz układ odpornościowy.
CO ROBIĆ GDY PO PRZEBUDZENIU NIE MAMY APETETU?
Gdy rano czujemy, że nie będziemy w stanie niczego przełknąć – warto rozpocząć dzień od szklanki ciepłej wody z dodatkiem np. imbiru czy cytryny. Można zjeść też kromkę suchego chleba, parę chrupek kukurydzianych, czy suchary. Taka mała porcja posiłku może pomóc pobudzić nasze procesy trawienne, ale nie obciąży za bardzo naszego żołądka. Następnie warto przygotować zdrowe, pełnowartościowe śniadanie, które da nam siłę na walkę z chorobą.
CO JEŚĆ PODCZAS ZARAŻENIA?
W związku z tym, że nasz apetyt jest osłabiony pamiętajmy o tym aby wybierać posiłki, które znamy i lubimy. Oczywiście tak jak w zdrowej diecie unikajmy spożywania nadmiernej ilości węglowodanów prostych czy tłuszczy nasyconych. Dbajmy o to by w naszej diecie znalazły się źródła pełnowartościowego białka np., chude ryby, mięso, wędliny, pełnowartościowy nabiał np. ten z wysoką zawartością probiotyków, które wspierają układ odpornościowy np. kefir czy maślanka. Nie zapominajmy także o owocach i warzywach, które dostarczają nam cennych witamin i mikroelementów.
Pamiętajmy by posiłki były podane w sposób estetyczny – co znacznie sprzyja przyjemności z ich spożywania, nawet w przypadku utraty smaku i węchu. Pokarmy spożywajmy w spokojnej atmosferze. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie – dlatego pamiętajmy o piciu odpowiedniej ilości wody. Uwaga jednak! Wodę i inne płyny należy spożywać w odstępie 30 minut od posiłków gdyż picie wody i innych napojów podczas jedzenia może powodować, że jesteśmy szybciej najedzeni – i w związku z tym zjemy mniej niż do potrzebne.
CZY DIETĄ MOŻEMY ZWIĘKSZYĆ SWOJĄ ODPORNOŚĆ?
W żywności istnieje szereg naturalnych antybiotyków, które zwiększają naszą odporność. Mimo tego, że nie ma klinicznych badań, które mówiły by nam – jakie składniki pokarmowe ochronić nas mogą przed zarażeniem covid – 19 to te produkty mają udowodnione silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Mimo kolejnej fali koronawirusa inne wirusy żyją i mają się świetnie i warto chronić się przed nimi. Do naturalnych antybiotyków należą :
- Czosnek
Dzięki zawartej w nim allicynie – związku o charakterze bakteriobójczym działa podobnie do penicyliny. Jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych, antybiotyków.
- Miód
Szerokie działanie lecznicze. Wszystko dzięki zawartej w nim inhibinie. Kazdy rodzaj miodu posiada działanie antybakteryjne, jednakże najsilniej działają miody spadziowe.
Pamiętajmy by nie dodawać go do wrzącej herbaty – gdyż wtedy pozbawimy go leczniczych właściwości.
- Ekstrakt z pestek owoców cytrusowych – grejpfruta
Działa leczniczo oraz profilaktycznie w chorobach dróg pokarmowych. Skutecznie pomaga w leczeniu choroby wrzodowej, zapaleniu błony śluzowej żołądka a także wspomaga leczenie m.in dróg oddechowych. Stosowanie go regularnie podnosi naszą odporność. A wszystko za sprawą witaminy C oraz bioflawonoidów.
- Żurawina
Działa zapobiegawczo w chorobach wrzodowych żołądka. Jednakże najbardziej znana jest dzięki swoim dobroczynnym właściwościom na drogi moczowe. Gdy cierpimy na infekcję dróg moczowych – doskonale wypłukuje zalegające tam bakterie.
- Imbir
Bardzo dobrze leczy zakażenia układu pokarmowego. Od lat znany jest ze swojego działania na patogeny takie jak Listeria i Salmonella. Uwaga – pamiętajmy, że imbiru nie można podawać dzieciom do 2 r.ż.
- Chrzan
Znany i stosowany od wielu, wielu lat. Charakteryzuję się zwalczaniem bakterii, wirusów oraz grzybów. Zdecydowanie łągodzi przebieg chorób dróg oddechowych, może być stosowany podczas zapalenia oskrzeli gdyż działa mocni wykrztuśno.
Dieta w COVID – Potrzebujesz diety przeciwzapalnej, która zwiększy Twoją odporność ? Przebyłeś Covid -19 i czujesz, że potrzebujesz właściwego odżywienia? Zapraszam do kontaktu. Dzięki odpowiedniej diecie jesteś w stanie zapewnić swojemu organizmowi wszystkiego czego potrzebuje do walki z wirusami i bakteriami.