Dieta arbuzowa – Co prawda do sezonu arbuzowego pozostało jeszcze trochę czasu. Jednakże coraz odbieram coraz więcej zapytań o ten rodzaj diety, ale dlaczego? Stosując się do kilku zaleceń tej diety możemy schudnąć nawet aż 4 kilogramy w zaledwie 5 dni. Dodatkowo dieta arbuzowa nazywana jest jednym z najbardziej smacznych rodzajów diet, ze względu na to, że opiera się na naprawdę smacznych i soczystych owocach.
NA CZYM POLEGA DIETA ARBUZOWA?
Dieta jabłkowa, jajeczna, owsiana – tak samo i dieta arbuzowa swoją nazwę zaczerpnęła rzecz jasna z arbuza – czyli owocu, który stanowi podstawę tej diety. Dorośli oraz dzieci cenią sobie ten owoc za rześkość, łagodny smak i znakomitą zdolność gaszenia pragnienia. Jednakże coraz więcej osób wybiera również arbuza właśnie ze względu na dietę arbuzową, która obiecuje szybki spadek zbędnych kilogramów w krótkim okresie czasu.
Oprócz efektu odchudzającego dieta arbuzowa obiecuje jego zwolennikiem doskonałą detoksykację organizmu z wszelkich zgromadzonych toksyn. Dieta arbuzowa jest jednak krótkoterminowa oraz bardzo monotonna. Arbuz został wybrany podstawą tej diety, ponieważ dzięki jego moczopędnemu działaniu szybko pozbywamy się nadmiaru wody – inaczej odwadniamy się.
Dieta arbuzowa polega na spożywaniu codziennie w nieograniczonej ilości arbuza, który musi być postawą każdego posiłku. Wiele źródeł donosi, że można spożywać aż 1 kilogram na 10 kilogramów masy ciała. Im więcej tylko arbuza będziemy spożywać – tym lepsze efekty osiągniemy. Dodatkowo należy pić dużo soku z arbuza. W znacznie bardziej rozbudowanych wariantach diety arbuzowe posiłki można wzbogacać o odrobinę pełnoziarnistego pieczywa, innych owoców czy jogurtu naturalnego. Jednakże efekty mogą być trochę gorzej zauważalne.
ILE MOŻNA SCHUDNĄĆ NA DIECIE ARBUZOWEJ?
Ściśle stosując się diety arbuzowej można schudnąć nawet 4 kilogramy w 5 dni. Tak jak wcześniej zostało wspomniane – dieta arbuzowa – jest dietą bardzo restrykcyjną i monotematyczną. Owszem arbuz sam w sobie jest owocem bardzo zdrowym i warto go spożywać i stosując tą dietę na pewno schudniemy, ale pamiętajmy o tym, że ten spadek masy ciała będzie związany głównie z odwodnieniem organizmu na skutek moczopędnego działania arbuza. Nie jest możliwym w tak krótkim okresie czasu spalić tkankę tłuszczową. Dodatkowo u osób, które w tak szybki sposób straciły kilka kilogramów a później wróciły do swoich normalnych nawyków efekt jo-jo jest wręcz gwarantowany.
A CO Z OCZYSZCZANIEM Z TOKSYN?
Arbuz jest bardzo zdrowym owocem. Jego miąższ i woda zawiera w swoim składzie dużo elektrolitów np. potasu, magnezu, wapnia – dzięki czemu pomagać może w oczyszczaniu organizmu np. z metali ciężkich. Doskonale też nawadnia – szczególnie w okresie zwiększonych temperatur. Jednakże nie zapominajmy, że funkcją detoksykacji w naszym organizmie zajmuje się wątroba i radzi sobie z tym naprawdę świetnie , dlatego też nie powinniśmy w tym owocu doszukiwać się magicznych właściwości.
CZY WARTO STOSOWAĆ DIETĘ ARBUZOWĄ?
Moim zdaniem zdecydowanie nie. Kurczowe trzymanie się monotematycznej diety pozbawia nas jedynie cennych i ważnych składników pokarmowych. Pamiętajmy, że zdrowe odchudzanie -to racjonalne odżywianie i tak jak każda zbilansowana dieta musi opierać się na spożywaniu różnego rodzaju pokarmu a nie tylko jednego. Opieranie posiłku tylko na spożywaniu arbuza niesie ze sobą ryzyko wystąpienia wielu niedoborów żywieniowych i późniejszego efektu jo-jo.
WIĘC CO Z TYM ARBUZEM ?
Doskonałym rozwiązaniem jest wprowadzenia arbuza jako DODATKU do zróżnicowanej diety. Na jego bazie można przygotować wiele posiłków ( i to nie tylko deserów), których spożywanie przyniesie znacząco lepsze korzyści, ponieważ arbuz :
- Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
- Dostarcza nam cennych elektrolitów np. potasu, wapnia, magnezu.
- Zapobiega procesom starzenia się.
- Wykazuje silne działanie antynowotworowe.
- Obniża poziom złego cholesterolu w surowicy krwi.
- Doskonale nawadnia organizm.
- Zapobiega odwadnianiu.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Zwiększa wydolność mięśniową
.. i wiele wiele innych.
Warto spożywać arbuza wraz z codzienną dietą jako bogactwo wielu witamin i mikroelementów, ale nie zapominać o tym, że nasza dieta musi być odpowiednio zbilansowana i różnorodna.