KOKTAJLE DZIĘKI, KTÓRYM SKUTECZNIE SCHUDNIESZ
Koktajl odchudzający! Koktajle zdrowotne cieszą się niemałą popularnością. Mowa tutaj o osobach, które pragną zrzucić zbędną ilość kilogramów, o osobach, które w postaci koktajli chciały by przemycić do swojej diety większą ilość substancji odżywczych czy osób, które cenią sobie szybkość ich przygotowania. Rynek fitness oferuje nam już także koktajle, które są zastępstwem zdrowej, zbilansowanej diety – ja jako dietetyk absolutnie nie polecam substytutu posiłku jako koktajlu, ale ogromnie cenie sobie ich właściwości zdrowotne i szeroki wachlarz zalet, które nam oferują.
DLACZEGO WŁAŚCIWIE WARTO PIĆ KOKTAJLE?
Co sprawia, że tak chętnie bilansuje w posiłkach moich pacjentów? Czemu wybieramy je jako alternatywę np. kanapek na drugie śniadanie?
Koktajle, smoothie, smoothie bowle czy przeciery owocowe coraz chętniej zjednują sobie fanów, ponieważ ich przygotowanie z reguły nie wymaga zbyt wiele czasu a ich smak i wartości odżywcze są niesamowite. Dlaczego ja polecam koktajle jako dodatek do zróżnicowanej diety?
- Są świetną płynną przekąską, którą możemy zabrać ze sobą ‘’ w drogę’’ – rozumiem jak duże tempo życia obecnie posiadamy, dlatego szybkie koktajle na bazie raptem kilku składników są dobrą opcją do spożycia nawet podczas podróży. Nie wymagają sztućców ani żadnych zbędnych dodatków.
- Źródło pełnowartościowego wapnia i białka – z odpowiednimi dodatkami jesteśmy w stanie dostarczyć wraz z nimi naprawdę sporo białka i wapnia, które są nieodłącznymi elementami diety każdego człowieka. To bardzo popularny mit, że koktajle to w zasadzie woda. Wzbogacanie ich białkiem czy mlekiem wzbogaca naszą dietę o niezbędne proteiny.
- Bogactwo witamin – do ich przygotowania możemy używać świeżych owoców i warzyw sezonowych, ale także korzystać z szerokiego wachlarzu mrożonek, które w okresie jesienno – zimowym uzupełniają naszą dietę w niezbędne witaminy. Już dwu, trzyskładnikowy koktajl może być skarbnicą witamin z grupy C, A czy B.
- Bogactwo mikroelementów – dzięki wzbogacaniu ich w wszelkiego rodzaju nasiona, orzechy, pestki czy ziarna. Doskonałe źródło skompensowanej w koktajlu witamin z grupy B, żelaza czy magnezu.
- Źródło błonnika pokarmowego – szczególnie w okresie redukcji masy ciała jest to tak szalenie ważne. Wystarczy dodać do koktajlu łyżkę otrąb czy nasion by zwiększyć znacząco spożycie błonnika wraz z dietą. Dzięki temu poprawie ulega perystaltyka naszych jelit, dłużej jesteśmy syci i znacznie rzadziej sięgamy po przekąski.
- Źródło probiotyków – jeśli tylko przygotujemy nasz koktajl z dodatkiem napojów fermentowanych mlecznych jak np. kefir, maślanka czy jogurt naturalny dostarczymy swoim jelitom dobrych bakterii probiotycznych. Warto tutaj podkreślić, że ogromne, udowodnione znaczenie w funkcjonowaniu całego organizmu – czy to w procesach odpornościowych czy to w odchudzaniu ma właśnie odpowiednio rozwinięta mikrobiota jelit.
CZY KOKTAJL TO DOBRY POMYSŁ NA ŚNIADANIE?
Wielu moich pacjentów nie ma czasu ze względów zawodowych na przygotowanie rano czasochłonnych potraw. Z reguły wybierają oni posiłki do zabrania ‘’ na wynos’’ lub takie, które można przygotować dzień wcześniej. A co jeśli w postaci koktajlu dało by się przemycić w śniadaniu pule witamin i mikroelementów? Przygotowanie pełnowartościowego shak’e nie zajmuje wiele czasu a z użyciem wybranych produktów można przygotować z niego naprawdę wartościowy posiłek.
Wystarczy np. przygotować go na bazie odżywki białkowej, z dodatkiem płatków owsianych, masła orzechowego i nasion by nasycił nas na parę godzin i dostarczył cennych składników pokarmowych.
ILE MOŻNA SCHUDNAĆ PIJĄC KOKTAJLE?
Tutaj kolejny raz podkreślam, że nie można traktować smoothie jako całkowitego zastępstwa zdrowej, zróżnicowanej diety. Jeśli natomiast z pomocą ich jako dodatku chcemy osiągnąć cel w postaci utraty kilu kilogramów – jak najbardziej jest to możliwe. Np. jeśli uczynimy je wysoko błonnikowymi na dłużej pozostaniemy najedzeni, obiży się poziom glukozy w surowicy naszej krwi co skutecznie przyśpiesza proces odchudzania.
3 POMYSŁY NA ODCHUDZAJĄCE KOKTAJLE
Poniżej kilka inspiracji na koktajle, które sama stosuję w codziennej diecie. Wariacji na temat takich smoothie jest bardzo wiele bo mieszając ze sobą różne składniki zupełnie inny smak i właściwości możemy osiągnąć.
KOKTAJL PRZYŚPIESZJĄCY PRZEMIANE MATERII
Składniki:
- Imbir mielony – ½ łyżeczki
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Mleko sojowe – 300 ml
- Banan – 1 sztuka (około 120 g)
- Borówki – 80 g
Składniki zmiksować na gładki koktajl. Imbir można zamienić na cynamon.
KOKTAJL ODCHUDZJĄCY Z WYSOKĄ ZAWARTOŚCIĄ ŻELAZA
Składniki :
- Otręby pszenne – 20 g
- Mleko 2% tłuszczu – 300 ml
- Truskawki mrożone – 1 szklanka 160g
- Miód – 12 g (pół łyżeczki)
- Czekolada gorzka – 1 kostka
Składniki dokładnie ze sobą zmiksować. Miód można zastąpić słodzikiem lub cukrem trzcinowym.
FIOLETOWY KOKTAJL Z ANTYOKSYDANTAMI
Składniki:
- Czarne jagody mrożone – 160 g
- Kefir 2% tłuszczu – 300 ml
- Nasiona chia – 10 g
- Erytrol (słodizik) – 1 łyżka 15 g
Składniki zblendować na gładki koktajl. W razie konieczności można dodać odrobinę wody.
Szukasz inspiracji na odchudzające koktajle? Chciałbyś wprowadzić do swojej diety więcej warzyw w nowej odsłonie? Zachęcam Cię do wizyty w moim gabinecie. W swojej pracy nie raz miałam okazję pokazać pacjentom, że koktajle wyśmienicie łączą się także z warzywami i bardzo lubią się z nasionami orzechami. Jeśli tylko masz ochotę przygotuję dla Ciebie przepis na koktajl, który będzie smakował jak najlepszy deser a dostarczy Twojemu organizmowi szereg witamin i mikroelementów. Szczególnie teraz gdy wiosna oferuje nam całe mnóstwo sezonowych owoców oraz warzyw.