Otwórz menu
facebook logo instagram (1)

Rośliny strączkowe – dlaczego warto?

rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe – dlaczego warto sięgać?

Białko roślinne posiada wartość biologiczną równą jak białko zwierzęce. W codziennej diecie występują one głównie w menu osób na diecie roślinnej ze względu na wysoką zawartość białka. Osoby na diecie tradycyjnej często rezygnują z powodu ich ciężkostrawności i efektu wzdymającego.

Jednakże posiadają szereg wartości zdrowotnych, dla których warto po nie sięgać.

Jakie rośliny należą do roślin strączkowych?

Rośliny strączkowe to rośliny z grupy motylkowych, gruboziarnistych uprawiane jako pastewne. Dostarczają one surowca służącego do przemysłu spożywczego. Owoce i nasiona należące do rodziny roślin strączkowych są po zbożach drugim pod względem wartości odżywczej źródłem pożywienia dla ludzi. Wykorzystywane są w całości jako warzywo (odmiany cukrowe grochu oraz odmiany szparagowe fasoli) jednakże najczęściej spożywane są w postaci nasion.

Najczęściej uprawiane  rośliny strączkowe to :

  • Bób
  • Ciecierzyca
  • Fasola zwykła
  • Fasola wielokwiatowa
  • Fasolnik
  • Groch zwyczajny
  • Soczewica jadalna
  • Soja warzywna

Każdy gatunek wyżej wymienionej rośliny posiada swoje odmiany oraz unikalny smak. Na ich postawie można przygotować wiele potraw jak pasty, sosy, kotleciki, zupy a nawet ciasta – możliwości jest naprawdę wiele.

Dlaczego warto spożywać rośliny strączkowe?

  • Wysoka zawartość  łatwo przyswajalnego białka – strączki posiadają niemalże tyle samo białka co 100 gramowa porcja ugotowanego mięsa z piersi kurczaka. Zawartość białka w tychże roślinach wynosi odpowiednio  17-20 % suchej masy w grochu oraz 38 – 40 % w soi. Białka pochodzenia roślinnego są szybko i łatwo przyswajane przez organizm człowieka. Jednakże charakteryzują się mniejszą zawartością aminokwasów w porównaniu do mięsa, ale wystarczy wprowadzić do diety produkty zbożowe bogate w aminokwasy by wyrównać ich poziom.
  • Wysoka zawartość żelaza – pierwiastka, który niezbędny jest w celu utrzymania dobrego samopoczucia, właściwego funkcjonowania układu odpornościowego oraz w zapobieganiu anemii.
  • Wysoka zawartość witamin z grupy B, które warunkują właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Posiadają wysoki indeks sytości – czyli wskaźnik, który określa poziom sytości po spożyciu konkretnego produktu. Spożywanie roślin strączkowych jest szczególnie zalecane dla osób z nadwagą i otyłością, które stosują dietę redukcyjną. Udowodniono, że ich spożywanie zmniejsza chęć spożywania słodyczy.
  • Posiadają korzystny indeks  glikemiczny – cieciorka, fasola oraz soczewica posiadają niski i średni indeks glikemiczny. Stąd też zalecane są dla osób zmagających się z cukrzycą, insulinoopornością czy chorobami układu krążenia.
  • Mają dużą zawartość błonnika – zwiększają odporność, przedłużają uczucie sytości, odżywiają bakterie probiotyczne obecne w jelitach. Regulują pracę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach oraz stabilizują poziom glukozy we krwi.

Jak najlepiej spożywać rośliny strączkowe?

Ze względu na swój ciężkostrawny charakter często eliminowane są z codziennej diety. Jednakże istnieje kilka wskazówek, które ułatwiają ich strawność i pozwalają czerpać z nich szereg prozdrowotnych wartości.  Przed ich gotowaniem warto moczyć je w miękkiej, przegotowanej wodzie od kilku do kilkunastu godzin w zależności od rodzaju rośliny. Dodatkowo podczas gotowania można wodę wymieniać lub dodać do niej odrobine sody oszczyczonej. Dobrym rozwiązaniem jest używanie do przygotowywania posiłków  ziół ułatwiających ich strawność. Należą do nich m.in. tymianek, cząber, majeranek czy liść laurowy.

Pamiętajmy, że suche nasiona roślin strączkowych warto spożywać ok. 2 x w tygodniu najlepiej z dodatkiem orzechów czy produktów zbożowych. Na ich podstawie można przygotowywać wiele smacznych, zdrowych posiłków.
Zapraszam wszystkich do kontaktu.

Ostatnio na blogu

R6A 5332

Nietolerancja laktozy i glutenu

Nietolerancje pokarmowe chociaż zdarzają się coraz częściej niestety nie zawsze pozostają rozpoznane. Alergie i nietolerancje kojarzyć się mogą jedynie z dzieciństwem aczkolwiek prawdą jest, że są niesamowicie powszechne również u osób dorosłych. Pamiętajmy o tym, że nietolerancja pokarmowa może być przejściowa i jej objawy mogą być o różnym nasileniu. Na szczęście posiadamy szereg narzędzi, które […]

Psychodietetyk bytom

Dieta online – czy warto?

Dieta online? W dobie coraz powszechniejszego dbania o sylwetkę coraz większą wagę przykuwa się do świadomego dbania o sposób odżywiania. Rosnące tempo dnia codziennego niejednokrotnie nie pozwala na odpowiednią ilość czasu na komponowanie zdrowego menu. Coraz częściej sięgamy po coraz bardziej szerokiego rynku produktów fitness zdaje sobie sprawę, że wybór odpowiednich posiłków przysparzać może wiele […]

Opinie Klientów

Masz pytania?

Chcesz już dziś zrobić krok w kierunku nowego, lepszego życia? W końcu odzyskać energię, dobre samopoczucie i witalność?

Napisz do mnie i pozwól mi zmienić Twoje życie!

Gwarantuje Ci to swoim ponad 10 letnim doświadczeniem, pomocy ponad 2400 pacjentom, swoim nazwiskiem i marką.

Zrób dziś dla siebie coś za co podziękujesz sobie  szybciej niż myślisz.

Napisz i sprawdź jak mogę Ci pomóc. 

facebook logo instagram (1)

    Wypełnij formularz kontaktowy

    Wróć do góry
    Zamknij menu
    facebook logo instagram (1)